Güzel bir kadehin içecek üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. İçkiye ya destek ya da köstek olur.
Yıllar önce, iç piyasadaki kadehler dünya şarap trendlerinden uzak, elde ağır, dengesiz ve gayet kalındı. Hal böyle olunca da o kadehlerle şarap içmek pek bir keyif vermiyordu doğrusu. Bir balon kadeh vardı ki, neredeyse akvaryum olarak kullanabilirdiniz. İşte o dönemde Paşabahçe’den bir dostum yeni bir kadeh serisi için onlara danışmanlık yapıp yapamayacağımı sordu. Ben de büyük bir zevkle kabul etmittim. Beraber F&D kadeh serisini oluşturduk. Bugün hâlâ bu seri ile gurur duyarım.

Güzel bir kadehin içtiğiniz içecek üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Kadeh içeceğe görsel, dokusal ve kokusal olarak ya destek ya da köstek olur. Hafif ve dengeli bir kadeh, içeceğin daha keyifle tüketilmesini; kadeh ağızının bitişi kadehin dudakla temasında yarattığı hissiyatı; ışık geçirgenliği içeceğin rengini; biçimi ise içeceğin kokusunu etkiler.

Bu nedenlerden dolayı farklı şaraplar için farklı kadehler önerilir. Kırmızı Bordeaux üzümlerinden şaraplarla Bordeaux kadehi, kırmızı Burgonya üzümlerinden şaraplarla ise Burgonya kadehleri... Bunun temel nedeni üzümlerin özellikleridir.
Cabernet Sauvignon, Merlot gibi Bordeaux kökenli üzümlerden şaraplar aromatik olarak gayet dolgun oldukları için bu şarapların kadehleri de nispeten düz, ağızı pek daralmayan boru gibi kadehler tercih edilir. Pinot Noir gibi Burgonya kökenli üzümlerden şaraplarda ise aromalar daha narin olduğundan şarabın aromalarını toplamak için kadehin ağzı daralan, çapı ise geniş kadehler tercih edilir. Aynı kadehlerde Kalecik Karası’da daha keyifli tadmaktadır. Bu kadehleri balon kadeh olarak da adlandırırız.
Kırmızı şarapların şişeden kadehe aktarıldıktan sonra hava ile teması şarabın algılanmasını kolaylaştıracağından hem Bordeaux, hem de Burgonya kadehlerinin iç çapları geniş olur. Böylece şarap kadehte oksijenle açılacak ve aromalarını ortama kolayca yayacaktır.
Kadehler çaplarının en geniş olduğu seviyeyeye kadar doldurulmalıdır. Bu da kadehin içindeki şarabın en geniş alana yayıldığı seviye demektir. Şarap kadehinde “dudak payı” neredeyse kadehin yarısı seviyesidir.

Diğer taraftan beyaz şarap kadehlerinin kırmızılara göre daha küçük olmasının nedeni şarabın ısınmasını engellemek içindir. Aman dikkat, kadehte beyaz şarap varken şarap eklenmez. Mutlaka önce şarap bitecek ve boş kadeh tazelenecektir.
Beyazlarda ise balon kadehlerin küçükleri meşe fıçıda bekletilmiş Chardonnay üzümünden şaraplar için uygunken, yüksek asiditedeki şarapların canlılığını korumak adına dar çaplı kadehler tercih edilmelidir.

Şarap kadehlerinin ayaklı olması da insan elinden kaynaklanacak ısıyla içeceği birbirinden uzaklaştırmak ve içeceğin ısınmasını engellemek içindir.
Aynı şarabı iki farklı kadehte yan yana tadın. Göreceksiniz ki aynı şarap farklı kadehlerde farklı tadabiliyor. Hele bir de yüksek ışık geçirgenliğe sahip, hafif ve dengeli bir kadehte, doğru seviyeye kadar doldurulmuş, doğru kadehte şarap daha bir güzel tadıyor doğrusu.
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ogul-turkkan/hangi-kadehte-ne-icelim-1051659/

https://keyiflobisi.com/hangi-kadehte-ne-icelim/