Burgonya bölgesine iklim olarak en yakın bölge Ankara civarı. Ankara'nın Kalecik ilçesi Pinot Noir için uygun.
Londra’daki Fat Duck restoranın sommelier’i, sevgili dostum İsa Bal, Ankaralı bir tadım grubunun davetini kabul etti ve Pinot Noir üzümünden yapılan Burgonya kırmızı şarapları teması çerçevesinde bir tadım için Londra’dan Ankara’ya geldi. Aşağıda listelediğim 12 şarabı hep beraber tattık. Aynı tadıma biraz da Türkiye’nin tadını eklemek için iki yerli Pinot Noir, bir de Kalecik Karası ekledik. Baştan söyleyeyim, bu şarapların büyük bölümü maalesef Türkiye’de yok.
Pinot Noir en zarif kırmızı şarapların yapıldığı kırmızı üzümlerden biri. En pahalı şarabın Petrus olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Dünyadaki en pahalı şarap Fransa’nın Burgonya bölgesinde Pinot Noir’dan yapılan DRC Romanée-Conti şarabıdır. Yılda topu topu 450 kasa üretilir.


Aynı zamanda Pinot Noir üzümünden şarap yapmak bir Cabernet Sauvignon üzümünden şarap yapmak kadar kolay değildir. Hem Pinot Noir üzümünün bağcılığı, hem de şarap üretimi çok ama çok zordur. Her iklime ve her toprağa adapte olamaz Pinot Noir. Ayrıca şarabı da çok narin olduğundan, acemiliği kamufle edemezsiniz. Kötü olunca da narin ve zarif değil de ya boş ya da Pinot Noir değilmiş gibi tadar.
Pinot Noir, Burgonya’da yıllanmaya uygun şaraplar verir. Yenidünyada ise daha meyvemsi ama gene zarif şaraplar tadabilirsiniz. Çilek, ahududu, olgun domates, gül yaprağı, menekşe, nane, biberiye, yeşil çay, siyah zeytin gibi aromalar üzümün karakterini, mantar, ham deri ve toprak Burgonya bölgesini, vanilya, meşe aromaları meşe fıçıda olgunlaştırıldığını, sedir ağacı da şişede de olgunlaştırıldığını gösterir. Keskinliği de hafif tatlı tadı ve yumuşak kekremsiliği ile ağızda çok dengelidir. Bu ayrıştırıcı özellikleri ile kör tadımlarda kendini ayrıştırır Pinot Noir.
Tadımda farklı Burgonya bölgelerinin farklı mahsullerini tattık. Burgonya, şarapçılıkta anlaması, öğrenilmesi en zor bölgelerden biridir. Tüm şarapların ortak müşterekleri narinlikleridir. Pinot Noir hem gençken, hem de yıllanınca içilebilecek bir şarap. Gençken ki meyvemsiliğe yıllandıkça mantar gibi aromalar eklenir.
Bu arada henüz piyasaya çıkmamış Likya şarapçılığın Antalya’da ürettiği Pinot Noir’ı ve Chateau Nuzun’un Trakya’da ürettiği Pinot Noir şaraplarını da tattık. Başlangıç olarak umut verici denebilir. Bence Burgonya bölgesine iklim olarak en yakın bölge Ankara civarı. Sanki Ankara’nın Kalecik ilçesi Pinot Noir için çok uygunmuş gibi geliyor bana. Aynı tespitte İsa Bal’da bulundu. Umarım bir üretici Pinot Noir’ı Kalecik’te bir gün dener.
Hep denir ki Kalecik Karası üzümü Pinot Noir’ı anımsatır. Bundan dolayı tadıma bir de Kalecik Karası şarabı ekledik. Biraz renk, biraz da yoğunluk olarak andırdığı doğru ama kompleksite olarak daha yakın bile değil. Sanırım Kalecik Karası ile biraz bilimsel çalışma yapılsa, doğru klon, doğru lokasyon ile zaman içinde daha yakın bir ilişki yakalanabilir belki.

Kalecik Karası, Kavaklıdere - Ankara 2008
Pinot Noir, Chateau Nuzun - Trakya 2009
Vosne-Romanée, Pierre André - Burgonya 2006
Marsannay, Domaine COILLOT - Burgonya 2008
Pinot Noir, Likya, Antalya 2009
Aloxe-Corton, Louis Latour - Burgonya 2005
Morey St. Denis “La Riotte” , Perrot Minot Premier Cru - Burgonya 2006
Gevrey Chambertin 1. Cru ‘Aux Combottes’, Domaine Dujac - Burgonya 1999
Latricieres-Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet Pere & Fils - Burgonya 2006
Clos de Beze, Prieuré Roch - Burgonya 2000
Chambertin Clos de Beze Grand Cru, Damoy - Burgonya 2006
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ogul-turkkan/fransada-pinot-noir-turkiyede-kalecik-karasi-1046313/